2015. május 24., vasárnap

Pisztáciás linzer maracujás sárgabaracklekvárral



Nagyon szeretem a hagyományos linzert is, de néha kell egy kis luxus, így gondoltam egy merészet, és felturbóztam a hagyományos receptet. Nem bántam meg, talán még jobban is ízlett, mint az eredeti. 
Ötlet és inspiráció innen

Hozzávalók (20 db-hoz):

Linzertészta:
- 162 g liszt
- 2 tk matcha tea por
- 2 tk maracuja por (opcionális)
- 21 g pisztácialiszt (darált pisztácia)
- 62.5 g porcukor
- 100 g vaj
- 2 g só
- 36.5 g tojás

Maracujás töltelék:
- 150 g baracklekvár
- 80 g maracuja püré
- 5 g pektin
- 15 g cukor



Elkészítés:

1. Először a linzertésztát készítem el. Ehhez a tojás kivételével az összes hozzávalót robotgépbe teszem, pár percig járatom a motort, majd hozzácsurgatom a tésztához a tojást is. Akkor lesz jó a tészta, ha szépen összeáll, és elválik az edény falától. A linzertésztát folpackba csomagolom és legalább 15 percre hűtőbe teszem. 
2. A tésztát lisztezett deszkán szép vékonyra nyújtom, és kiszaggatom a linzerek felső és alsó részétis. Sütőpapírra helyzem őket és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütöm őket. Nem szabad megpirulniuk, de persze az sem jó, ha nyersek maradnak, ezért egy késsel nyugodtan alájuk lehet nézni, hogy aljuk megsült-e már. Kiveszem a sütőből a linzerkorongokat és teljesen kihűtöm őket. (Én két részletben sütöttem a linzereket, a maradék tésztát nyújtás előtt visszatettem a hűtőbe)
3. A dekorációhoz megolvasztok és temperálok 50 g étcsokoládét. Habzsákba töltöm, pici lyukat vágok rajta. A linzerek felső részét sütőpapírra helyezem és a habzsákot gyorsan mozgatva becsíkozom a tetejüket. Tortarácsra helyezem őket, amíg a csoki megszilárdul. 
4. A töltelékhez a lekvárt és a maracujapürét kimérem egy lábosba és hozzákeverem a cukorral elkevert pektint. Kis lángon, folyamatosan kevergetve felforralom, és forrástól számítva kb. 2 percig főzöm. 
5. Megvárom, amíg a lekvár egy kicsit visszahűl, ha már látjuk, hogy egy kicsit kezd összeállni és már nem annyira folyós, akkor már tökéletes. Habzsákba töltöm, a habzsákon egy nagyobb lyukat vágok és csigavonalban rányomom a lekvárt a linzerek aljára. Fontos, hogy a korong közepére egy kicsit több tölteléket kell nyomni, összeillesztésnél ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat. 
6. Kb. 1 percig hagyom állni a linzerkorongokra kinyomott lekvárt, amíg a lekvár teteje egy kicsit megbőrösödik. Ekkor ráillesztem a linzerek felső részét is. Jól záródó dobozban egy éjszaka alatt szépen megpuhul. Másnap fogyasztható. 





2015. május 9., szombat

Pink grapefruitos bonbon





Szintén Anyák napjára készült ez az egzotikus ízvilágú bonbon. Próbáltam kinézetében is az alkalomhoz igazítani, úgy érzem sikerült. Az az igazság, hogy már ideje rájöttem arra, hogy a fehércsokoládéhoz nem passzol ám minden íz, mivel a fehércsoki alapvetően nagyon-nagyon édes, ezért a legjobb választás a fehércsokis hüvelyhez valamiféle citrusos, kellemesen fanyar töltelék. Nem mondom, voltak kétségeim a pink grapefruittal kapcsolatban, de az eredmény összességében nagyon jó lett. Örülök, hogy ezúttal egy kicsit merészebb voltam!

Hozzávalók: 

Burok:
- 200 g fehércsokoládé
- pink színű lüszter

Ganache: 
- 55 g grapefruit redukció 1 db grapefruit levéből
- 1 tk glükózszirup/ akácméz
- 90 g fehércsokoládé
- 1 tk puha vaj




Elkészítés:

1. A díszítéshez egy ecset segítségével kevés rózsaszínű lüszterport viszek fel a bonbonforma belső mélyedéseire. 
2. A bonbonok töltelékével folytatom. Ehhez a grapefruitlevet először is a felére beforralom, majd belekeverem a mézet és egy kicsit hagyom hűlni. A fehércsokoládét megolvasztom, majd három-négy részletben hozzákeverem a mézes grapefruitlevet. Ezután a vajat is belekeverem a ganacheba. Egy kis Campari nem ártott volna a ganache-nak, de sajnos nem volt itthon.
3. A fehércsokoládét megolvasztom és temperálom, majd kiöntöm vele a bonbonformát. Pár percre hűtőbe helyezem a formát, amíg a csoki megszilárdul. 
4. A tölteléket beletöltöm a mélyedésekbe, vigyázva, hogy hagyjak helyet a lezáráshoz is. A formát hűtőbe rakom, amíg a ganache megbőrösödik. 
5. A maradék fehércsokoládét megolvasztom és temperálom, majd letalpalom vele a bonbonokat. Pár perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.




2015. május 2., szombat

Citromos mákos macaron




Folytatódik a macaron mánia. Ezúttal anyák napja tiszteletére rukkoltam elő egy újabb verzióval. Sajnos mostanában elég kevés időm jut arra, hogy a konyhában tevékenykedjek, de egy ilyen különleges ünnepen muszáj volt fakanalat ragadni. Megmondom őszintén, hogy ez a mákos citromos verzió, az egész családnak nagyon bejött. Mind kinézetre, mind ízre nagyon el lett találva. Úgy érzem kezdek belejönni macaron készítésbe, nincs megállás. 

Hozzávalók (15 db-hoz):

- 50 g porcukor
- 50 g mandulaliszt
- 2 g (kb 1 tk) étkezési keményítő
- gél állagú ételfesték
- 17 g szobahőmérsékletű tojásfehérje

- 50 g kristálycukor
- 21 g víz
- 17 g szobahőmérsékletű tojásfehérje

Díszítés
- pár gramm mák 

Töltelék:
- 100 g fehércsokoládé
- 30 g tejszín
- 1 tk méz
- 15 g puha vaj
- 10 g mák
- fél citrom leve
- egy egész citrom lereszelt héja 

Eszközök
- nagy fém tál, kis fém tál, spatula, habkártya, maghőmérő, gyorsforraló, habzsák, kb 1/2 cm átmérőjű sima habzsákba való cső, Silpat/sütőpapír



Elkészítés: 

1. Először is előkészítem a hozzávalókat. A mandulát, a keményítőt,a porcukrot robotgépben pár másodperc alatt összedolgozom. Többször átszitálom egy nagyobb fém tálba. Egy kisebb fém tálba kimérem a 17 g tojásfehérjét, egy kis pohárba a másik 17 g tojásfehérjét, mindkettőt félreteszem. Egy kis lábosba, gyorsforralóba kimérek 50 g cukrot és 21 g vizet. 
2. A cukrot a vízzel a tűzhely közepes fokozatán összemelegítem, amíg a cukor elolvad, közben folyamatosan kevergetem. Ezután feljebb veszem a hőmérsékletet a maximumra és felforralom a cukorszirupot. Amikor eléri a 110 fokot elkezdem felverni közepes fokozaton a 17 g tojásfehérjét. 120 fokig melegítem a cukorszirupot, ekkor gyorsan leveszem a tűzről és vékony sugárban a tojásfehérjéhez keverem (félreértés ne essék, a tojásfehérjét kézi mixerrel keverem közben). Addig verem a tojásfehérjét, amíg kb 40 fokosra nem hűl, végül hozzáadom az ételfestéket is. 
3. A 17 g tojásfehérjét egy habkártyával belekeverem a mandulás porcukorba. Jól el kell dolgozni. Ezután a tojáshab 1/3-át is hozzákeverem szilikon spatulával. Végül a maradék tojásfehérjét is belekeverem a tésztába. Fontos, hogy nem szabad túlkeverni a tésztát. Persze az sem jó, ha nincs eléggé kikeverve. Azt szokták mondani, hogy a masszának lávaszerűen kell lefolynia a spatuláról. Hát én még nem láttam lávát, nem tudom milyen. Tehát akkor lesz jó a tészta állaga, ha a spatulát felemelve a lefolyó massza szépen lassan beleolvad a tálban maradt masszába. 
4. Egy alumínium sütőtepsit megfordítok és ráhelyezek egy sütőpapírt. A masszát sima csöves habzsákba töltöm, a sütőpapírra kis gömböcskéket nyomok belőle (a habzsákot egyenesen, függőlegesen tartom). Picit csúcsos lesz a tészta, de ha jól kevertük ki, akkor ez pár másodperc alatt el fog tűnni. Ezután a tepsit pár határozott mozdulattal a munkapulthoz ütögetem, hogy a légbuborékok távozzanak. 
5. A macaronokat fél-egy órát pihentetem száraz helyen, amíg a tetejük megbőrösödik. A sütőt és 170 fokra előmelegítem (alsó-felső sütés). A macaronokat 7 percig sütöm, majd letakarom őket alufóliával, hogy ne égjenek meg és még 4 percig szárítom a makikat.
6. A kész makaronokat teljesen kihűtöm, majd leemelem őket a sütőpapírról (könnyen le kell jönniük). 
7. A ganachehoz a tejszínt a citromhéjjal és a mézzel felforralom, kissé visszahűtöm és az apróra tört csokira öntöm, Szép simára keverem, végül a puha vajat is hozzáadom.A citromlevet csak a legvégén adom hozzá a ganachehoz.  30 percet hagyom állni a munkapulton, végül habzsákba kanalazom és összetapasztom vele a macaronokat. 
8. A kész macaronokat egy éjszakára hűtőbe helyezem egy jól záródó tupper edényben. Másnap fogyasztható. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...