Na mitől lett ilyen szép narancssárga ez a bonbon? Elárulom: a pirospaprikától. Gondolom itt most páran vágtak egy grimaszt, hogy fúj csoki és paprika, de biztosítok mindenkit arról, hogy a bonbon ízén az a késhegynyi jófajta magyar paprika nem fog érződni, viszont tényleg gyönyörűen lehet vele színezni a kakaóvajat. Az ötlet egyébként nem tőlem származik, a Rózsavölgyi Csokoládénál is így színezik narancssárgára a kakaóvajat. A bonbon tölteléke egy folyós narancsos karamella, azt hiszem ezt nem nagyon kell részleteznem, a jól bevált folyós karamell receptemet variáltam meg egy kicsit. Talpalni lehet a bonbont fehércsokival vagy étcsokival is, szerintem étcsokival finomabb, de ugye nem mindig van kedve az embernek plusz egy edényt összekoszolni. A recept megjelent a Vidék Íze c. magazin januári számában is. Érdemes megvenni a magazint, mert három receptem is megjelent benne, valamint egy interjú is készült velem . Az interjúért köszönet Palágyi Editnek, a csodálatos fotókért pedig Kállai Mártonnak!
Narancsos karamellel töltött bonbon
Hozzávalók (24 db-hoz):
- 250 g fehércsokoládé a burokhoz
Díszítés:
- pár kocka étcsokoládé
- késhegynyi pirospaprika
- kakaóvaj
Narancsos karamell:
- 195 g cukor
- 27 g víz
- 30 g narancslé
- 57 g méz/glükózszirup
- 142 g tejszín
- 28 g vaj
- 1/2 teáskanál só
- 2 ek narancslikőr
- 10 csepp narancsolaj vagy helyette reszelt
narancshéj
Elkészítés:
1. Egy közepes méretű vastag falú lábosban összekeverem a cukrot, a narancslevet, a vizet és a glükózszirupot vagy mézet. Közepesen magas hőfokon 7-10 percig hagyom karamellizálódni a keveréket, amíg szép aranybarna nem lesz, majd belekeverem a felmelegített tejszínt is. Lehúzom a tűzről és szép sorjában belekeverem a vajat, az alkoholt és végül a sót is. Teljesen kihűtöm.
1. Egy közepes méretű vastag falú lábosban összekeverem a cukrot, a narancslevet, a vizet és a glükózszirupot vagy mézet. Közepesen magas hőfokon 7-10 percig hagyom karamellizálódni a keveréket, amíg szép aranybarna nem lesz, majd belekeverem a felmelegített tejszínt is. Lehúzom a tűzről és szép sorjában belekeverem a vajat, az alkoholt és végül a sót is. Teljesen kihűtöm.
2. A bonbonforma vagy
jégkockaforma díszítéséhez az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, habzsákba
töltöm és a mélyedések közepére csíkokat húzok vele. Miután megszilárdult, a kakaóvajat
is megolvasztom és temperálom, majd belekeverek egy késhegynyi édes
pirospaprikát, ezután gumikesztyűbe bújtatott ujjal kidekorálom a formát.
3. A fehércsokoládét megolvasztom
és temperálom,
majd kiöntöm vele
a bonbonformát. Pár percre hűtőbe helyezem a formát, amíg a csoki
megszilárdul.
4. A tölteléket beletöltöm a
mélyedésekbe, vigyázva, hogy hagyjak helyet a lezáráshoz is. A formát hűtőbe
rakom, amíg a karamell megbőrösödik (30 perc).
5. A maradék csokoládét
megolvasztom és temperálom,
majd letalpalom vele
a bonbonokat. Pár perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése