2015. április 10., péntek

Madagaszkári vadborsos étcsokoládé mousse minitorták folyékony konyakos karamellel töltve




Ez a desszert úgy tökéletes, ahogy van. Vékony diós piskóta, sötét és fűszeres étcsokoládé mousse. Ha csak ennyiből állna a desszert, szerintem az is elég lenne, de lehet ezt még fokozni, és fokoztam is. Mit ne mondjak, mennyei érzés volt belekanalazni a kis tortácskákba és meglátni, ahogy előbukkan és hívogatóan szétfolyik a tányéron a kellemesen sós folyós karamell töltelék. 
(Az inspiráció és az ötlet Praliné Paradicsomtól származik.)

Hozzávalók (3 db minitortához):

Diós financier lap:
- 30 tojásfehérje (1 tojás)
- 18 g cukor
- 18 g porcukor
- 18 g darált dió
- 15 g liszt
- 30 g olvasztott vaj

Karamellöntet (nem fog kelleni az összes, marad még belőle bőven, lehet felezni is a receptet):
- 195 g cukor
- 57 g víz
- 57 g méz/glükózszirup
- 142 g tejszín
- 28 g vaj
- 1/2 teáskanál só
- 2 ek konyak

Étcsokoládés madagaszkári vadborsos mousse:
- 75 g étcsokoládé
- 55 g tej
- 1 tojás sárgája
- 1 lap zselatin
- 10 g konyak
- késhegynyi madagaszkári vadbors
- 65 g tejszín

Díszítés:
- 50 g karamellizált fehércsoki
- 1 dl tejszín
- fél csomag habfixáló



 Elkészítés: 

1. Figyelem, a karamellkrémet napokkal előtte is el lehet készíteni. A karamellöntethez egy közepes méretű vastag falú lábosban összekeverem a cukrot, a vizet és a glükózszirupot vagy mézet. Közepesen magas hőfokon 7-10 percig hagyom karamellizálódni a keveréket, amíg szép aranybarna nem lesz, majd belekeverem a felmelegített tejszínt is. Lehúzom a tűzről és szép sorjában belekeverem a vajat, az alkoholt és végül a sót is. Teljesen kihűtöm. 
2. A diós piskótához a vaj kivételével az összes hozzávalót a kézi mixer legalacsonyabb fokozatán összekeverem, majd hozzácsurgatom az olvasztott vajat. A tésztát sütőpapírra öntöm, nagyjából 20 cm átmérőjű körré kenem szét, végül 180 fokra előmelegített sütőbe (légkeverés) tolom 6-8 percre, amíg megsül. Hagyom kihűlni, aztán a desszertgyűrűvel 3 db kört szúrok ki belőle. 
3. Az étcsokoládés moussehoz a tejet összekeverem a tojássárgájával és egy lábosban kis lángon addig főzöm, amíg a keverék egy kicsit besűrűsödik. Ekkor lehúzom a tűzről és belekeverem az előzőleg beáztatott és kicsavart zselatinlapot. Hozzáadom az apróra tördelt étcsokit is és addig kevergetem, amíg a csoki elolvad. Végül belekeverem a konyakot és a fűszert is. Szobahőmérsékletűre hűtöm és két adagban hozzákeverem a felvert tejszínt. 
4. Az étcsokoládés mousset félig beletöltöm a piskótakoronggal kibélelt desszertgyűrűbe. Egy kanál segítségével a mousset felkenem a desszertgyűrű oldalára, tulajdonképpen egy fészket kialakítva ezzel a karamelles töltelék számára. Ebbe a fészekbe kanalazok bele 2-3 teáskanálnyi karamellt. A minitorták tetejére halmozom a maradék étcsoki mousset és szépen elegyengetem.  Egy éjszakára a fagyasztóba helyezem a tortácskákat, hogy a mousse nagyjából megkössön. 
5. Másnap hajszárítóval, vagy szakácsfáklyával kicsit felmelegítem a desszertgyűrűket és lehúzom őket a kész tortácskákról. A tortákat 3 órára a hűtőszekrénybe rakom a díszítés előtt.
6. A díszítéshez a karamellizált fehércsokit temperálom és egy tálzára helyezett struktúrfóliára öntöm, szépen elegyengetem, párszor megcsapkodom a tálcát, hogy a levegőbuborékok távozhassanak. Mikor már majdnem megszilárdult a csoki a desszertgyűrűt három helyen belenyomom a csokiba. Pár perc hűtés után a óvatosan ki lehet hámozni a köröcskéket a csokitáblából.
7. A tejszínt felverem a habfixálóval, habzsákba teszem, és kis halmocskákat nyomok a habzsák segítségével a torták tetejére. A karamellizált fehércsoki korongokat ráhelyezem a tejszínhabsipkákra. Azonnal fogyasztható. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...