2015. július 19., vasárnap

Áfonyás "sajttorta" fagylalt




Nyaralás előtti hűtőtakarítás jegyében született ez a gyorsan elkészíthető, hűsítő desszert. Külföldi blogokon gyakori szereplő az un "cheesecake ice cream", de a legtöbb receptben a krémsajthoz cukrozott sűrített tejet adnak, amit én, mint konyhai alapanyagot nem igazán preferálok, ezért ezt a hozzávalót egyszerűen tejszínre cseréltem. A fagyialaphoz cukor helyett édesítőszert adtam, amitől még persze ez a fagyi nem lesz diétás (és persze a light mascarponétól sem), "de legalább" a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Az elkészítésről csak annyit, hogy nagyjából 10 percet vett igénybe a mosogatást is beleszámítva, ami azért egy elég jó részidő, tekintve hogy ebben a kánikulában nagyon le vagyok lassulva :)

Hozzávalók: 
- 500 g mascarpone 
- 200 g tejszín
-  1 tk vanília kivonat
- édesítő ízlés szerint (vagy 150 g porcukor)
- 250 g áfonya
- 1 ek cukor
- fél citrom leve
- 1 tk étkezési keményítő
- 2 ek víz
- reszelt fehércsokoládé
- pár darab keksz a díszítéshez



 Elkészítés: 

1. Az áfonyás öntetet készítem el először. Ehhez az áfonyát először is kiolvasztom, ha fagyasztott gyümölcsöt használok. Az áfonyát, a cukrot és a citromlevet egy kisebb lábosba teszem, felforralom és még nagyjából öt percig forralom, hogy egy kicsit besűrűsödjön. Ezután egy csészében összekeverem a keményítőt a vízzel és hozzáöntöm az áfonyához. Egyet forralok a keveréken, lehúzom a tűről és teljesen kihűtöm. 
2. A fagyialaphoz a tejszínt kemény habbá verem és óvatosan hozzáforgatom a vaníliával és a porcukorral kihabosított mascarponéhez. A keveréket fagylaltgépbe öntöm és 20 perc alatt kifagyasztom. 
3. Az összeállításhoz előveszek egy méretében megfelelő edényt, az aljára simítok egy réteg mascarpone fagylaltot, ezután jön egy pár kanálnyi az áfonyás öntetből és a reszelt fehércsokiból. A műveletet még egyszer megismétlem, végül egy késsek hurkokat rajzolok a fagylaltba, így márványozom be. 30 percre fagyasztóba teszem a fagylaltot, tálalásnál összetördelt keksszel koronázom meg. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...