2016. január 10., vasárnap

Narancsos karamellel töltött bonbon



Na mitől lett ilyen szép narancssárga ez a bonbon? Elárulom: a pirospaprikától. Gondolom itt most páran vágtak egy grimaszt, hogy fúj csoki és paprika, de biztosítok mindenkit arról, hogy a bonbon ízén az a késhegynyi jófajta magyar paprika nem fog érződni, viszont tényleg gyönyörűen lehet vele színezni a kakaóvajat. Az ötlet egyébként nem tőlem származik, a Rózsavölgyi Csokoládénál is így színezik narancssárgára a kakaóvajat. A bonbon tölteléke egy folyós narancsos karamella, azt hiszem ezt nem nagyon kell részleteznem, a jól bevált folyós karamell receptemet variáltam meg egy kicsit. Talpalni lehet a bonbont fehércsokival vagy étcsokival is, szerintem étcsokival finomabb, de ugye nem mindig van kedve az embernek plusz egy edényt összekoszolni. A recept megjelent a Vidék Íze c. magazin januári számában is. Érdemes megvenni a magazint, mert három receptem is megjelent benne, valamint egy interjú is készült velem . Az interjúért köszönet Palágyi Editnek, a csodálatos fotókért pedig Kállai Mártonnak!

Narancsos karamellel töltött bonbon
Hozzávalók (24 db-hoz):

- 250 g fehércsokoládé a burokhoz

Díszítés:
- pár kocka étcsokoládé
- késhegynyi pirospaprika
- kakaóvaj

Narancsos karamell:
- 195 g cukor
- 27 g víz
- 30 g narancslé
- 57 g méz/glükózszirup
- 142 g tejszín
- 28 g vaj
- 1/2 teáskanál só
- 2 ek narancslikőr
- 10 csepp narancsolaj vagy helyette reszelt narancshéj



Elkészítés: 

1. Egy közepes méretű vastag falú lábosban összekeverem a cukrot, a narancslevet, a vizet és a glükózszirupot vagy mézet. Közepesen magas hőfokon 7-10 percig hagyom karamellizálódni a keveréket, amíg szép aranybarna nem lesz, majd belekeverem a felmelegített tejszínt is. Lehúzom a tűzről és szép sorjában belekeverem a vajat, az alkoholt és végül a sót is. Teljesen kihűtöm. 
2. A bonbonforma vagy jégkockaforma díszítéséhez az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, habzsákba töltöm és a mélyedések közepére csíkokat  húzok vele. Miután megszilárdult, a kakaóvajat is megolvasztom és temperálom, majd belekeverek egy késhegynyi édes pirospaprikát, ezután gumikesztyűbe bújtatott ujjal kidekorálom a formát.
3. A fehércsokoládét megolvasztom és temperálom, majd kiöntöm vele a bonbonformát. Pár percre hűtőbe helyezem a formát, amíg a csoki megszilárdul. 
4. A tölteléket beletöltöm a mélyedésekbe, vigyázva, hogy hagyjak helyet a lezáráshoz is. A formát hűtőbe rakom, amíg a karamell megbőrösödik (30 perc). 
5. A maradék csokoládét megolvasztom és temperálom, majd letalpalom vele a bonbonokat. Pár perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...