2015. február 14., szombat

Sós karamellás bonbon





Most próbáltam ki először a karamellizált fehércsokoládét burokként. Elégedett vagyok a végeredménnyel, semmivel sem nehezebb dolgozni vele, mint a sima fehércsokival. Arra azonban figyelni kell, hogy a karamellizálás a hatására a csoki kissé összeugrik, ezért érdemes egy kis kakaóvajjal hígítani a felhasználás előtt. Étcsokival talpaltam a bonbonokat, mert szerintem kell bele ez a kis fanyarság, karamell talppal túl édes lett volna, így viszont tökéletes lett az összhatás.
Fehércsokoládét karamellizálni egyébként nem nehéz. Remek bejegyzés található az eljárásról Praliné Paradicsomnál. A csokit mikróban vagy vízgőz fölött meg kell olvasztani, beleönteni egy nagyobb jénai tálba, és betolni a 100-110 fokos sütőbe. Nagyjából félóránként érdemes átkeverni fakanállal vagy botmixerrel. Sütés közben kicsit összeugrik, sűrűsödik, de az átkeveréssel szépen kisimul. A sütési idő attól függ, hogy mennyire intenzív karamelles ízt szeretnénk elérni. 1 kg csoki kb 4-5 óra alatt lesz szép sötét karamelles színű. 

Hozzávalók (24 db-hoz):

Burok:
- 250 g karamellizált fehércsokoládé

Ganache:
- 120 g karamellizált fehércsokoládé
- 60 g tejszín
- 1 tk puha vaj
- 1 nagy csipet só (Maldon füstölt só)

Talp:
- 100 g étcsokoládé



Elkészítés:

1. Először a tölteléket készítem el. Ehhez a karamellizált fehércsokoládét megolvasztom, a tejszínt megmelegítem. 3-4 részletben a csokoládéhoz keverem a felmelegített tejszínt, majd belekeverem a puha vajat is. Végül "megsózom" a ganachet, de vigyázok, hogy ne sózzam túl. Habzsákba töltöm a krémet és hagyom szobahőmérsékletre hűlni. 
2. A csokoládét megolvasztom és temperálom, majd kiöntöm vele a bonbonforma mélyedéseit. Pár percre hűtőbe helyezem a formát, amíg a csoki megszilárdul. 
3. A tölteléket beletöltöm a formába. Vigyázok, hogy hagyjak helyet a lezáráshoz. Addig hűtöm a formát, amíg a ganache kissé megbőrösödik. 
4. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd lezárom vele a bonbonokat. Egy-két perc hűtés után már ki is tudom fordítani a kész bonbonokat a formából. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...