2015. július 12., vasárnap

Málna és csokoládé mousse torta





Nagyon szeretem a légies mousse alapú tortákat, ezért a diplomaosztó bulimra mindenképpen egy ilyen desszertet képzeltem el. Nagyon sokáig tervezgettem ezt a tortát, rengeteg receptet áttanulmányoztam, míg végre összeállt a fejemben az egész. Alulról felfele haladva: kakaós vajas lap, málnazselé, csokoládé mousse, málnamousse, fehércsokoládé glazúr. Nagyon nagy sikere volt a tortának, mind látványra mind ízre lenyűgöző volt. Előre szólok, hogy ez nem egy "pár perc alatt összedobós" torta, a teljes összeállítás 3 napot vesz igénybe, de nem kell megijedne, mert ha a összeszámolom, az elkészítési idő nagyjából 2 óra, ami azért már nem annyira vészes. Sok sikert mindenkinek, aki megpróbálkozik ezzel a recepttel.

Hozzávalók: 

A kakaós vajas laphoz (recept innen): 
- 110 g szobahőmérsékletű vaj
- 110 g porcukor
- 2 db tojás (110 g)
- 85 g liszt
- 25 g kakaópor

A csokoládé mousse-hoz (recept innen):
- 110 g tej
- 2 tojássárgája
- 2 lap zselatin
- 100 g étcsokoládé
- 100 g tejcsokoládé
- 200 g habtejszín

A málnazseléhez: 
- 150 g málnapüré (szűrőn átpasszírozott málna)
- 20 g cukor
- 3 g pektin

A málnamousse-hoz (recept innen): 
- 680 g málna
- 140 g cukor
- 35 ml vodka
- 50 ml málnapüré (szűrőn átpasszírozott málna)
- 15 g zselatin por (1,5 csomag)
- 500 ml tejszín

A glazúrhoz (recept innen): 
- 200 g fehércsokoládé
- 335 g tejszín
- 80 g cukor
- 67 ml glükóz
- 10 g lapzselatin
- rózsaszínű ételfesték

A dekorációhoz:
- 200 g étcsokoládé
- pár szem friss málna
- pár darab mentalevél



Elkészítés: 

Két nappal előtte: 

1. A vajas laphoz a vajat és a porcukrot kézi mixerrel kihabosítom, majd hozzádolgozom a tojást is. A lisztet átszitálom a kakaóporral és belekeverem a tésztaalapba. A masszát egy 22 cm átmérőjű sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába simítom, majd 180 fokon 20 perc alatt készre sütöm. Az elkészült vajas lapot teljesen kihűtöm, és visszahelyezem az elmosott formába, amelnyek az alját sütőpapírral bélelem ki. 
2. A málnazseléhez a málnapürét megforrósítom, de nem forralom, majd hozzákeverem a cukorral összekevert pektin és még egy percig forralom a keveréket. A zselét a vajas tortalapra öntöm, és hagyom megdermedni. 
3. A csokoládé mousse-hoz a tojássárgájákat összekeverem a tejjel egy kisebb lábosban, és folyamatosan kevergetve 80 fokig melegítem. Ekkor hozzákeverem az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatin lapokat, majd a keverékhez adom az apróra tördelt csokoládét is és addig kevergetem, amíg a csokoládé teljesen fel nem oldódik. A mousse alapot szobahőmérsékletűre hűtöm. A tejszínt habbá verem és óvatosan a csokoládés alaphoz keverem. A mousset a málnazselé rétegre öntöm, a formát mélyhűtőbe teszem egy éjszakára. 
4. A fagyasztott málnát zacskóstul a hűtőszekrénybe teszem, hogy másnapra kiolvadjon. 

Egy nappal előtte: 

1. A tortaforma oldalát óvatosan körbemelegítem egy hajszárítóval és lehúzom róla a keretet, a tortát megfordítom és lehúzom róla a sütőpapírt, majd áthelyezem egy nagyobb 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába, amelynek az aljába színtén sütőpapírt simítok. 
2. A málnamoussehoz a málnát a cukorral egy nagyobb lábosba teszem, a keveréket összemelegítem és nagyjából tíz percig forralom, majd szűrőn átpasszírozom, hogy megszabaduljak a magoktól. A cukros málnapüréből kimérek 500 ml-t, félreteszem és szobahőmérsékletűre hűtöm. 
3. A vodkát összekeverem a málnapürével és a zselatinnal, pár percig állni hagyom, hogy a zselatin megszívhassa magát. 10 másodperc alatt megmikrózom a keveréket, amíg a zselatin folyékonnyá nem válik. A zselatinos keveréket habverővel hozzákeverem a málnapüréhez.
4. A tejszínt habbá verem, és hozzáforgatom a zselatinos málnapüréhez. A mousset ráöntöm a kisebb tortára és párszor az asztalhoz ütögetem a formát, hogy a mousse mindenhol egyenletesen terüljön. A tortát egy éjszakára a mélyhűtőbe helyezem. 

A nagy napon: 

1. A glazúrhoz a tejszínt a cukrot és a glükózt 85 fokig melegítem, majd beledobom az apróra tördelt fehércsokit és egyneművé keverem. A keveréket átszűröm, majd gyorsan hozzákeverem az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatin lapokat és az ételfestéket. A glazúrt vízfürdőben 30 fokosra hűtöm. 
2. A tortaforma oldalát óvatosan körbemelegítem egy hajszárítóval és lehúzom róla a keretet, a tortát megfordítom és lehúzom róla a sütőpapírt. A tortát rácsra helyezem és bevonom a galzúrral, gyorsan kell dolgozni, mert a glazúr hamar megköt. 
3. A még fagyos tortát a hűtőbe teszem 6-7 órára, hogy teljesen kiolvadjon. 
4. A dekorációhoz a csokoládét megolvasztom és temperálom, struktúrfóliára öntöm, majd amikor már a csokoládé majdnem megszilárdult egy levél alakú kiszúróval mintát nyomok a csokoládéba, nagyjából 10 levélre lesz szükség. A teljesen megdermed csokoládélapról óvatosan lepattintgatom a leveleket. A csokoládé félgömbökhöz a megmarad csokoládét újratemperálom, és kiöntök vele két akril félgömböt (hobbiboltokban kapható), pár perc hűtés után a félgömböket eltávolítom a formából. A tortát tetszés szerint díszítem a csokoládé dekorációval. 




 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...