2015. február 27., péntek

Citromtart




Már nagyon régóta szerettem volna kipróbálni ezt a sütit. Szerencsére sikerült hozzá megtalálnom a tökéletes receptet is. A recept Korponai Pétertől származik, a Desszert. Neked legendás cukrászától, ergo csak jó lehet. A legjobb az egészben, hogy még egy videón is végigkövethetjük az egyes munkafázisokat. Kicsit munkás, de a végeredmény szerintem nagyon megéri. Az isteni finom omlós tésztakosárka, a kellemesen fanyar citromkrém, és roppanós külsejű, de belül mégis finom puha tojásfehérjehab triója fantasztikus így együtt. 

Hozzávalók (6 db mini tart formához):

Linzertészta:
- 167 g liszt
- 21 g mandulaliszt (darált mandula)
- 62.5 g porcukor
- 100 g vaj
- 2 g só
- 36.5 g tojás (kb. egy db tojás fele, villával kissé verjük fel és úgy mérjük ki)

Citromkrém:
- 100 g citromlé
- 150 g tojás
- 10 g keményítő
- 100 g kristálycukor

Meringue: 
- 75 g tojásfehérje
- 75 g porcukor
- 75 g kristálycukor
- 37.5 g víz

.



Elkészítés:

1. Először a linzertésztát készítem el. Ehhez a tojás kivételével az összes hozzávalót robotgépbe teszem, pár másodpercig járatom a motort, majd hozzácsurgatom a tésztához a tojást is. Akkor lesz jó a tészta, ha szépen összeáll, és elválik az edény falától. A linzertésztát folpackba csomagolom és legalább 15 percre hűtőbe teszem. 
2. Előkészítek 6 db tart formát, a sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztát pár perccel a felhasználás előtt kiveszem a hűtőből. A formákat kivajazom. Lisztezett deszkán szép vékonyra nyújtom és kiszaggattok 6 db a formánál 2 cm-rel nagyobb átmérőjű kört. A linzerköröcskéket belehelyezem a formába, az kosárkák hullámos oldalához egy kisebb tésztagolyóval egyengetem a tésztát. A forma peremét éles késsel körbevágom, hogy eltávolítsam a kilógó részeket. Alaposan megszurkálom villával a kosárkák alját. Sütés előtt 5 perce a fagyasztóba teszem a kosárkákat. 10 percig sütöm a tésztát, utána teljesen kihűtöm és kiveszem a kész tésztakosarakat a formából. (ha nem nagyon akar kijönni a formából, akkor egy határozott mozdulattal odacsapom a munkapulthoz a megfordított formát)
3. A citromkrémhez a cukor kivételével az összes hozzávalót botmixerrel összemixelem, és egy vastag falú lábosba öntöm. Hozzáadom a cukrot is és kis lángon, habverővel folyamatosan kevergetve összefőzöm és besűrítem (10 perc). A tűzről levéve alaposan átkeverem botmixerrel, majd kihűtöm. 
4. A citromkrémet habzsákba kanalazom és megtöltöm vele a tésztakosarakat.
5. A tojáshabhoz a tojásfehérjét és a porcukrot kimérem egy nagyobb fém tálba, a cukrot és a vizet pedig egy kisebb lábosba. Maximumra kapcsolom a cukros víz alatt a lángot, maghőmérőt állítok bele, felforralom és tovább főzöm, amíg el nem éri a 120 fokot. Mindeközben (ez fontos) a tojásfehérjét a porcukorral a kézi habverő legmagasabb fokozatán alaposan felverem, majd továbbra is folyamatosan járatva a gépet apránként hozzáadom a forró cukorszirupot. Addig verem, amíg kb 40 fokosra nem hűl a tojáshab. Ekkor habzsákba kanalazom és tetszőlegesen kidíszítem vele a kosárkák tetejét. 
6.  120 fokra előmelegített sütőbe tolom a kész kosárkákat 11 percre. Az utolsó két percben átkapcsolom a sütőt légkeveréses üzemmódba. A sütőből kivéve lángszóró pisztollyal egy kicsit megkaramellizálom a tojáshabot. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...