Ez a minitorta maga a napfény! Eszméletlen lett ez az élénk sárga szín, és nem mellesleg ezt mindenféle mesterséges színezék nélkül sikerült elérnem. A maracuja és a kókusz nagyon jól passzolnak egymáshoz, aki szereti a kevésbé édes, citrusos desszerteket, annak kötelező kipróbálni.
A kókuszos piskótához:
- 60 g tojásfehérje (egy tojásfehérje kb. 35 g)
- 15 g cukor
- 65 g kókuszreszelék
- 40 g átszítált porcukor
A citromos moussehoz:
- 50 g tej
- 50 g maracujapüré
- 25 g tojássárgája
- 10 g cukor
- 6 g keményítő
- 1 lapzselatin (1,5 lap)
- 50 g tojásfehérje
- 20 g cukor
A glazúrhoz :
- 100 g fehércsokoládé
- 160 g tejszín
- 40 g cukor
- 34 ml glükóz
- 5 g lapzselatin
- egy csipet sáfrány vagy kurkuma,végső esetben ételfesték
Díszítés:
- friss maracuja
- kókuszchips, kókuszreszelék
Elkészítés:
1. A piskótához felverem a tojásfehérjét a cukorral. Egy másik tálban összekeverem a kókuszt és az átszitált porcukrot, majd óvatosan hozzáforgatom a felvert fehérjéhez. A masszát sütőpapírral bélelt tepsire kenem, nagyjából egy cm vastagon, majd 190 fokra előmelegített sütőbe tolom, nagyjából 10 percre, amíg a teteje enyhén megbarnul. A piskótát kihűtöm, és desszertgyűrűvel köröket (négyzeteket) szaggatok ki belőle.
2. A tejet és a cukrot egy lábosban felforralom. A zselatint hideg vízbe áztatom pár percre. Eközben egy nagyobb üveg tálban habverővel összekeverem a tojássárgáját a keményítőt és a maracujapürét. A felforralt tejet óvatosan a maracujás keverékhez öntöm, habverővel folyamatosan kavargatom. Ezután a mousse alapot visszatöltöm a lábosba, felforralom, majd belekeverem a kifacsart zselatinlapokat.
3. A 20 g cukrot egy kevéske vízzel egy kisebb lábosba teszem, felforralom, és még egy-két percig főzöm, amíg a szirup eléri a 120 fokot. Eközben a tojásfehérjét habbá verem, majd a 120 fokos szirupot vékony sugárban adagolva beleverem a habba.
4. Az olasz meringue 1/3-át hozzákeverem a még meleg maracujás mousse alaphoz, végül a maradék habot is óvatosan beleforgatom. A mousse-t habzsákba töltöm, amin egy nagyobb lyukat vágok. mousse-t a formáknak majdnem a tetejéig töltöm, a mousse-ra helyezek egy kókuszos piskótakorongot. A formákat mélyhűtőbe helyezem egy éjszakára.
5. Másnap óvatosan kiemelem a kész sütiket a formából. A glazúrhoz a tejszínt, a sáfrányt, a cukrot és a glükózt 85 fokig melegítem, majd beledobom az apróra tördelt fehércsokit és egyneművé keverem. A keveréket átszűröm, majd gyorsan hozzákeverem az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatin lapokat. A glazúrt vízfürdőben 30 fokosra hűtöm.
6. A tortátákat rácsra helyezem és bevonom őket a galzúrral, gyorsan kell dolgozni, mert a glazúr hamar megköt. A még fagyos tortákat a hűtőbe teszem 2-3 órára, hogy teljesen kiolvadjanak.
6. A tortátákat rácsra helyezem és bevonom őket a galzúrral, gyorsan kell dolgozni, mert a glazúr hamar megköt. A még fagyos tortákat a hűtőbe teszem 2-3 órára, hogy teljesen kiolvadjanak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése