A Cornet Dore egy tipikus francia bonbon, mogyorós tejcsokoládés gianduja alumínium tölcsérbe töltve. Rendkívül egyszerű elkészíteni, nagyon mutatós és nem utolsó sorban rendkívül finom is. Ha nincs sok időnk a bonbonkészítésre, gyorsan kell valamit produkálni, akkor ez a recept lesz a befutó. Egyetlen hátránya, hogy az alumínium tölcsért igen nehéz beszerezni (a képen láthatókat még évekkel ezelőtt vettem a Tescoban). Hiányában két lehetőség marad. Vagy hagyományos bonbonos kapszliban készítjük el a bonbont, vagy saját magunk gyártunk alumínium tölcsért. Az előbbi a legkényelmesebb megoldás, viszont a tölcsér alakról sajna le kell mondanunk, bár ez nem feltétlenül baj. Az utóbbi talán kissé macerásabbnak tűnik, de szerintem megéri. Megfelelő alumínium fóliát sem éppen könnyű találni hozzá, csakis vastag, masszív fóliából lehet ilyen szép tölcséreket hajtogatni. Én a Müllerben találtam meg az ideális fóliát, igaz arany színben. Ha végképp nem találunk megfelelő fóliát a sütőpapír is megteszi, legyünk kreatívak!
Hozzávalók (15-18 db-hoz):
- 100 g tejcsokoládé (46%-os, ha ilyet nem találunk, akkor 30 g étcsoki, 70 g tejcsoki)
- 100 g mogyorópaszta
- 30 g porcukor
- 1 tk porított kakaóvaj
Elkészítés:
1. A tejcsokoládét egy kis tálban megolvasztom. A mogyorópasztát és a porcukrot egy másik tálban összekeverem. Az olvadt csokoládét a mogyorós porcukorhoz keverem.
2. Ellenőrzöm a gianduja hőmérsékletét, a 40 fokot mindenképpen el kell érnie, ha nem éri el, akkor még mikróban egy kicsit megmelegítem. Folytonos kevergetés mellett lehűtöm a masszát, amikor eléri a 35 fokot hozzákeverek 1 tk kakaóvajat. Nem szabad nagyon lehűteni a masszát, persze az sem jó, ha nagyon folyós, nagyjából a 25 fokos állapot lesz az, ami nekünk kell.
3. A tölteléket csillagcsöves habzsákba kanalazom, és megtöltöm vele a kis tölcséreket. Fél óra hűtés után, már fogyasztható a kész bonbon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése