Azt hiszem ezeket a fotókat már nehezen lehetne alulmúlni. Olyan mérges vagyok, mert tényleg nem öt perc volt a torta összeállítása és büszke is voltam a végeredményre, de ezek a fotók valahogy az istenért sem sikerültek. A torta persze szép volt élőben és finom is, de ez akkor is méreg. Egyébként a szülinapomra készítettem és a munkahelyemen fogyasztottuk el. A recept Praliné Paradicsomtól származik, az ő szilvás sacher tortáját készítettem el sárgabarackos verzióban. Azért is választottam ezt a receptet, mert egy délután alatt összeállítható a torta és most nem volt időm egy több napos csodára, így nagyon megörültem, amikor ráakadtam erre a receptre. Meg persze Zsuzsi tortáiban még egyszer sem csalódtam, ő mindig jól bevált, kikísérletezett receptúrákkal dolgozik. Próbáljátok ki, higgyétek el megéri!
Hozzávalók:
A piskótához:
- 1 tojás
- 3 tojás sárgája
- 40 g porcukor
- 35 g liszt
- 35 g holland kakaópor
- 3 tojásfehérje
- 40 g kristálycukor
- 35 g reszelt marcipán
- 35 g olvasztott vaj
A barackos réteghez:
- 100 g legalább egy hónapig pálinkába áztatott aszalt sárgabarack
- 100 g marcipán
A mousse-hoz:
- 2 tojássárgája
- 100 g tej
- 170 g étcsokoládé
- 2 lap zselatin
- reszelt tonkabab ízlés szerint
- 1-2 (na jó 3) löttyintésnyi barackpálinka
- 200 g tejszín
- 1 csomag habfixáló
A galúzhoz:
- 58 g víz
- 65 g kristálycukor
- 24 g holland kakaópor
- 47 g tejszín
- 1,5 lap zselatin
Megjegyzés: Ha az egész tortát glazúrral akarjuk borítani nemcsak a tetejét, akkor a hozzávalókat duplázni kell.
A díszítéshez:
- 100 g étcsokoládé
- transzferfólia
- aszalt sárgabarack
- arany színű lüszterpor
Elkészítés:
1. A piskótához a tojást és a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverem, majd beleszitálom a lisztet és a kakaóport végül hozzáadom az olvasztott vajat és a marcipánt is. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verem, majd két részletben a kakaós masszához forgatom. Egy 20 cm-es sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformában 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 20 perc alatt készre sütöm, majd kihűlés után éles késsel óvatosan 2 részre vágom.
2. A barackos réteghez a marcipánt az aszalt barackkal együtt robotgépbe teszem és addig aprítom, amíg homogén masszát nem kapok. Opcionálisan adható meg hozzá barackpálinka illetve baracklekvár, a lényeg, hogy egy kenhető állagot sikerüljön elérni. A barackos krémet ketté osztom és egyenletesen elkenem a tortalapokon.
3. A mousse-hoz a tejet a tojássárgájákkal és a reszelt tonkababbal összekeverem és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve besűrítem. Lehúzom a tűzről és belekeverem az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat. A végén hozzáadom az apróra vágott csokoládét (pasztillás csoki a legjobb) és addig kevergetem amíg a csoki el nem olvad.(Egy csipet só és pár löttyintésnyi barackpálinkát azért még érdemes beletenni. ) A tejszínt a habfixálóval habbá verem és két részletben a csokoládés alaphoz forgatom.
4. Egy 20 cm-es desszertgyűrű aljába teszek egy barackos piskótalapot, erre jön a mousse fele, majd a műveletet megismétlem. A tortát egy éjszakára a hűtőbe teszem VAGY a mélyhűtőbe. Ha csak a torta tetejét akarjuk glazúrozni, akkor elég a rendes hűtőbe tenni.
5. Másnap a vizet, a cukrot, a kakaóport és a tejszínt összekeverem, folyamatosan kevergetve 100-104 fokig melegítem, majd belekeverem az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat. A glazúrt 40 fokosra hűtöm, majd a torta tetejére öntöm. A tortát visszateszem a hűtőbe, amíg a glazúr megdermed, ezután egy hajszárító/szakácsfáklya segítségével körbemelegítem a desszertgyűrűt és lehúzom a tortáról. (ha az egész tortát glazúrozni akarjuk, akkor előbb le kell szedni a desszertgyűrűt, a még fagyos tortát rácsra tenni és leönteni glazúrral. Ebben az esetben a csokidíszeket elhagyhatjuk.)
6. A díszítéshez a transzferfóliából kivágok 3 db 6x30-40 cm-es téglalapot, vékonyan szétterítem rajtuk a temperált csokit, várok 1-2 percet, amíg a csoki kezd kicsit összehúzni, majd éles késsel 3-4 cm szélesen beirdalom. Miután teljesen megszilárdult a csoki óvatosan lehúzom a kész díszeket a fóliáról és körberakom velük a torta oldalát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése