2017. október 4., szerda

Pisztáciás és whisky-karamellás bonbonok
Tavasszal számtalan alkalommal készítettem el ezt a pisztáciás macaront. Most hogy végre itt a "bonbonozós" szezon egyből arra gondoltam, hogy a receptben szereplő tölteléket kipróbálom bonbonban is. És milyen jól tettem! Annyit változtattam a recepten, hogy egy kicsivel több jó minőségű szicíliai pisztáciapasztát tettem a ganacheba, hogy így ellensúlyozzam az étcsokoládé karakteres ízét. A formát matcha teaporral színezett fehércsokoládéval csíkoztam, egyszerű, de mégis elegáns hatást keltő díszítés. 
Szerettem volna még egy whisky-s bonbont is készíteni, ugyanis éppen volt otthon egy üveg whisky ami csak arra várt, hogy valamilyen édességhez felhasználjam. Az interneten keresgélve akadtam rá Katucikonyha receptjére. Bár ő trüffelt készített ebből a receptből, a krém bonbontölteléknek is kiváló. Kissé megbillent a kezem a whisky adagolása közben, de őszintén nem bántam meg. 

Hozzávalók a pisztáciás bonbonhoz (28 db):

- 300 g étcsokoládé a burokhoz

-2-3 kocka fehércsokoládé a díszítéshez
- 1 tk matcha teapor

- 100 g fehércsokoládé
- 90 g tejszín
- 30 g pisztáciapaszta
- egy csipet só

Hozzávalók a whisky-karamell bonbonhoz (32 db):

- 340 g étcsokoládé

- bordó színű lüszterpor a díszítéshez

- 70 g cukor
- 80 ml tejszín
- 120 g tejcsokoládé
- 20 ml whisky (persze lehet több is egy kicsivel)

Elkészítés (pisztáciás bonbon): 

1. Először a ganachet készítem el. Ehhez a tejszínt egy kis lábasba teszem a pisztáciapasztával együtt és felforralom.  A fehércsokit megolvasztom, ezután 3-4 részletben hozzákeverem a a pisztáciás tejszínt. A tölteléket kihűtöm és habzsákba kanalazom. 
2. A díszítéshez megolvasztom és temperálom a a fehércsokoládét,  hozzákeverem  a matcha teaport is. A színezett csokit habzsákba töltöm, amire egy pici lyukat vágok. A polikarbonát formát összecsíkozom a csokival, végül a felesleget habkártyával lehúzom. 
3. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd kiöntöm vele a bonbonformát. Pár percre hűtőbe helyezem a formát, amíg a csoki megszilárdul. 
4. A tölteléket beletöltöm a mélyedésekbe, vigyázva, hogy hagyjak helyet a lezáráshoz is. A formát hűtőbe rakom, amíg a ganache megbőrösödik (30 perc). 
5. A maradék étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd letalpalom vele a bonbonokat. Pár perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.

Elkészítés (whisky-karamell bonbon): 

1. Először a tejszínt mikróban pár perc alatt felforralom, félreteszem. A cukrot közepes tűzön karamellizálom. Mikor kész a karamell, lehúzom a tűzről és 3-4 részletben hozzákeverem a tejszínt. Félreteszem pár percre hűlni, amíg a tejcsokoládét megolvasztom. Az olvasztott csokoládéhoz hozzákeverem a karamellt, végül a whiskyt is a krémbe keverem. A tölteléket kihűtöm és habzsákba kanalazom. 
2. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd kiöntöm vele a bonbonformát. Pár percre hűtőbe helyezem a formát, amíg a csoki megszilárdul. 
3. A tölteléket beletöltöm a mélyedésekbe, vigyázva, hogy hagyjak helyet a lezáráshoz is. A formát hűtőbe rakom, amíg a ganache megbőrösödik (30 perc). 
4. A maradék étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd letalpalom vele a bonbonokat. Pár perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.
5. A bonbonokat egy ecset segítségével kevéske lüszterporral díszítem. 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...