2017. október 14., szombat

Whisky cseresznye bonbon (folyékony alkoholos töltelék)
Vannak véletlenek az életben. Nagy Hotel Impossible rajongó vagyok (ez egy olyan tv műsor, ahol haldokló szállodákat mentenek meg a teljes csődtől, ez önmagában nem lenne azért olyan érdekes, de tényeleg magával ragadó a műsorvezető stílusa és nagyon kiélezik az egészet a hűvös pénzügyek mögött megbújó drámára, szóval jó kis sorozat, na), az egyik részben Gatlinburg-ba jártak és a műsorvezető betévedt egy szeszfőzdébe, ahol megkóstolta a híres Tennessee "holdfényt", ami tulajdonképpen egyfajta whisky, csak valamiért mókásabb így nevezni. Elkönyveltem magamban, hogy én ilyet egyhamar nem fogok inni, itthon úgysem lehet beszerezni. Na és mit ad Isten, a minap Kecskemét belvárosában sétálgatva megpillantottam az egyik dohánybolt kirakatában egy kis üvegnyi csodát. 50 fokos holdfénybe áztatott koktélcseresznye... Persza azonnal megvettem. Végülis egyfajta konyakmeggy utánzat lett belőle, de azért lényegesen ütősebb és erősebb. Az üvegre rá van írva az adagolás, nőknek max 6 szem, férfiaknak max 8 szem naponta. Most azon vagyok, hogy próbálom nem túllépni az előírt adagolást. Nehéz. 

Hozzávalók (32 db-hoz):
- 360g étcsokoládé (az én formámmal 11g-os bonbonokat lehet készíteni, ami elég kicsi, a csokoládé mennyisége formafüggő)
- 16 szem Ole Smoky Moonshine Cherries felezve
- 3-4 ek. fondant

 Elkészítés:
1. A csokoládét temperálom, és kiöntöm vele a bonbonformát. Pár percre hűtőbe helyezem a formát, amíg a csoki megszilárdul. 
2. A cseresznyét kiszedem az üvegből és papírtörlőn egy kicsit felitatom. Minden mélyedésbe teszek egy fél szem cseresznyét.
3. A fondanthoz (por állagú) teszek pár kanálnyit a cseresznyés holdfényből. Tényleg óvatosan kell adagolni, mert az sem jó, ha túl sűrű, de az sem jó, ha túl híg, olyannak kell lennie, mint egy sűrű ragasztónak, vagy mint a majonéznek. Ha ezzel megvagyok, kiskanállal a cseresznyék tetejére adagolok egy kevés fondantot. A fondant nagyon gyorsan meg fog kötni, nem kell külön pihentetni a formát.
4. Gyorsan megtemperálom a maradék csokoládét és lezárom vele a bonbonformát. Ennél a bonbonnál különösen nagyon kell figyelni erre a lépésre, hiszen, ha nincs lezárva a bonbon, akkor az alkohol elkezd majd szivárogni. De ha egy kicsit szivárog, az még nem nagy tragédia, ha a formából való kifordítás után nyomban fóliába csomagoljuk őket, akkor még megmenthetőek. 
5. A kész bonbonnak legalább egy hétig szobahőmérsékleten kell állni, hogy az alkohol fel tudja oldani a fondant. De az sem baj, ha tovább áll, hiszen nem romlik meg.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...