2015. december 29., kedd

Kávés-karamellás minitorta





Ez a desszert készült nálunk idén Karácsonyra. Igazán ünnepi a megjelenése és az íze is nagyon különleges és üdítő. Négy rétegből áll a desszert. Alul egy vékony réteg mogyorós piskóta (financier), ami magában is nagyon finom, mert a piskóta korongok kiszúrása után megmaradt tészta pillanatok alatt elfogyott, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni, csak egy edényt kell hozzá összekoszolni. A következő réteg egy könnyű kávés tejszínes mousse. A harmadik réteg igazából a mousse-on belül foglal helyet, ez folyós karamell szósz az édes meglepetés, amikor felvágjuk a kis tortákat. Az utolsó réteg pedig egy enyhén sós karamellizált fehércsokoládés glazúr a jól bevált glazúrreceptem alapján. A díszítést nem variáltam túl, falatnyi kis étcsokoládé háromszögekkel díszítettem a torták oldalát és tetejét. Hát tényleg ez volt a tökéletes Karácsonyi desszert!

Hozzávalók (6 db 7 cm átmérőjű minitortához): 

A mogyorós financier laphoz: 
- 60 g tojásfehérje (2 db tojásból)
- 36 g cukor
- 36 g porcukor
- 36 g darált mogyoró
- 30 g liszt
- 60 g olvasztott vaj

A kávés mousse-hoz: 
- 75 g tejszín
- 75 g tej
- 7-10 g instant kávé (ki mennyire szereti kávésan)
- 55 g cukor
- 2 tojás sárgája
- 6 g lapzselatin
- 155 g tejszín

A glazúrhoz:
- 160 g tejszín
- 40 g cukor
- 34 g glükózszirup vagy méz
- 100 g karamellizált fehércsokoládé
- 5 g lapzselatin
- 1 tk tengeri só

Karamellkrém: 
- 100 g cukor
- 30 g víz
- 30 g méz/glükózszirup
- 70 g tejszín
- 15 g vaj
- 1/2 teáskanál só

Díszítés:
- 100 g étcsokoládé




Elkészítés:

1. A karamell töltelékhez egy közepes méretű vastag falú lábosban összekeverem a cukrot, a vizet és a glükózszirupot vagy mézet. Közepesen magas hőfokon 7-10 percig hagyom karamellizálódni a keveréket, amíg szép aranybarna nem lesz, majd belekeverem a felmelegített tejszínt is. Lehúzom a tűzről és szép sorjában belekeverem a vajat és végül a sót is. Teljesen kihűtöm.
2. A mogyorós piskótához a vaj kivételével az összes hozzávalót a kézi mixer legalacsonyabb fokozatán összekeverem, majd hozzácsurgatom az olvasztott vajat. A tésztát sütőpapírra öntöm, vékonyan szétkenem, végül 180 fokra előmelegített sütőbe (légkeverés) tolom 8-10 percre, amíg megsül. Hagyom kihűlni, aztán a desszertgyűrűvel 6 db kört szúrok ki belőle.
3. A kávés mousse-hoz a tejszínt és a tejet felforralom. Eközben a tojássárgáját és a cukrot összekeverem egy hőálló üvegtálban, majd szépen lassan, folyamatosan kevergetve belekeverem a tejszínes tejet. A keveréket visszatöltöm a lábosba, hozzáteszem az instant kávét és kb 82-85 fokig melegítem, amíg egy kicsit besűrűsödik. Ekkor lehúzom a tűzről és belekeverem az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint. A mousse alapot szobahőmérsékletűre hűtöm. A tejszínt habbá verem, majd 2 részletben óvatosan az alaphoz forgatom. A mousse-t habzsákba töltöm.
4. A mousset félig beletöltöm a szilikon formába. Egy kanál segítségével a mousset felkenem a desszertgyűrű oldalára, tulajdonképpen egy fészket kialakítva ezzel a karamelles töltelék számára. Ebbe a fészekbe kanalazok bele 2-3 teáskanálnyi karamellt. A minitorták tetejére halmozom a maradék mousset és szépen elegyengetem végül egy piskóta korongot nyomok a közepükre.  Egy éjszakára a fagyasztóba helyezem a tortácskákat, hogy a mousse megkössön.
5. Másnap óvatosan kiemelem a kész sütiket a formából.  A glazúrhoz a tejszínt, a cukrot és a glükózt 85 fokig melegítem, majd beledobom az apróra tördelt karamellizált fehércsokit és egyneművé keverem. A keveréket átszűröm, majd gyorsan hozzákeverem az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatin lapokat, valamint a csipetnyi sót. A glazúrt vízfürdőben 30 fokosra hűtöm.
6. A tortákat rácsra helyezem és bevonom őket a galzúrral, gyorsan kell dolgozni, mert a glazúr hamar megköt. A még fagyos tortákat a hűtőbe teszem 2-3 órára, hogy teljesen kiolvadjanak. Struktúrfóliára öntött étcsokoládé díszekkel díszítem őket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...