2015. március 14., szombat

Tejfölös fűszerpaprikás praliné


Tudom kissé szokatlannak tűnik a tejföl és a csoki párosítás, de higgye el mindenki, hogy a végeredmény egy mennyeien finom bonbon lesz. Az ötlet egyébként onnan származik, hogy a minap az egyik csokis receptes könyvemet lapozgattam, és rátaláltam egy bonbonra, ami a recept szerint creme fraiche-sel készült. Több sem kellett nekem, rögtön elkezdtem kombinálni: ha creme fraichet lehet bonbonba tölteni, akkor tejfölt is. A mártott bonbonok tetejét édes pirospaprikával díszítettem. Most őszintén, szerintem ennél hazafiasabb bonbon nem is létezik, ha annak idején a Pilvax Kávéházban ilyet adtak volna... 

Hozzávalók (12 db-hoz):

- 25 g étcsokoládé
- 60 g tejcsokoládé
- 40 g tejföl
- 12 g akácméz

- 2-3 kocka étcsokoládé az előzetes bevonáshoz
- 200 g étcsokoládé a bevonáshoz
- édes fűszerpaprika a díszítéshez Elkészítés: 

1. Először a ganachet készítem el. Ehhez a tej- és az étcsokoládét megolvasztom. Egy külön edényeben a tejfölt és a mézet vízgőz fölött összemelegítem, majd 2-3 adagban az olvasztott csokihoz keverem. Ha már szép fényes és homogén a ganache, beleöntöm egy 10x10 cm-es sütőpapírra helyezett fém keretbe (vagy műanyag dobozba). Egy éjszakára hűtőbe helyezem a ganachet.
2. Másnap éles késsel körbevágom a ganachet és leemelem róla a keretet. Megolvasztok 2-3 kocka étcsokoládét és egy ecsettel vékony rétegben felviszem a ganache egyik oldalára. Erre az előzetes bevonásra azért van szükség, hogy a mártóvilla nyoma ne látszódjon meg a kész bonbonon. Pár percre hűtőbe helyezem, hogy a csoki megdermedjen.
3. Ezután egy hajszárítóval felmelegített éles késsel 12 egyforma darabra vágom a ganachet (4x3). Minden egyes vágás után letörlöm a késről a rátapadt csokit. 
4. A ganache kockákat pár percre hűtőbe teszem, hogy a kockák szélei is megdermedjenek. 
5. 20 perccel a csokiba mártás előtt kiveszem a ganache kockákat a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjenek. 
6. A csokoládét megolvasztom és temperálom, majd megmártom benne a kockákat: egy kocka ganachet csokis felével felfele beledobok a csokiba, majd egy háromágú mártóvillával átfordítom a kockát a másik oldalára, le-föl mozgatom párszor, hogy a felesleges csoki lejöjjön róla, majd a tál oldalán végighúzom a villát, hogy a bonbon alja szép sima legye. A megmártott bonbonokat egy határozott mozdulattal sütőpapíros tálcára helyezem. Egy csipet pirospaprikát szórok a tetejükre. 
7. Hagyom, hogy megszilárduljon a csokoládé (5 perc), majd hűtőbe helyezem a bonbonokat 10 percre. Ezután leemelem a kész bonbonokat a sütőpapírról. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...