Nagyon szeretem a hagyományos linzert is, de néha kell egy kis luxus, így gondoltam egy merészet, és felturbóztam a hagyományos receptet. Nem bántam meg, talán még jobban is ízlett, mint az eredeti.
Ötlet és inspiráció innen.
Hozzávalók (20 db-hoz):
Linzertészta:
- 162 g liszt
- 2 tk matcha tea por
- 2 tk maracuja por (opcionális)
- 2 tk matcha tea por
- 2 tk maracuja por (opcionális)
- 21 g pisztácialiszt (darált pisztácia)
- 62.5 g porcukor
- 100 g vaj
- 2 g só
- 36.5 g tojás
Maracujás töltelék:
- 150 g baracklekvár
- 80 g maracuja püré
- 5 g pektin
- 15 g cukor
Maracujás töltelék:
- 150 g baracklekvár
- 80 g maracuja püré
- 5 g pektin
- 15 g cukor
Elkészítés:
1. Először a
linzertésztát készítem el. Ehhez a tojás kivételével az összes hozzávalót
robotgépbe teszem, pár percig járatom a motort, majd hozzácsurgatom a tésztához
a tojást is. Akkor lesz jó a tészta, ha szépen összeáll, és elválik az edény
falától. A linzertésztát folpackba csomagolom és legalább 15 percre hűtőbe
teszem.
2. A tésztát lisztezett
deszkán szép vékonyra nyújtom, és kiszaggatom a linzerek felső és alsó
részétis. Sütőpapírra helyzem őket és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc
alatt készre sütöm őket. Nem szabad megpirulniuk, de persze az sem jó, ha
nyersek maradnak, ezért egy késsel nyugodtan alájuk lehet nézni, hogy aljuk
megsült-e már. Kiveszem a sütőből a linzerkorongokat és teljesen kihűtöm őket.
(Én két részletben sütöttem a linzereket, a maradék tésztát nyújtás előtt
visszatettem a hűtőbe)
3. A dekorációhoz
megolvasztok és temperálok 50 g étcsokoládét. Habzsákba töltöm, pici lyukat
vágok rajta. A linzerek felső részét sütőpapírra helyezem és a habzsákot
gyorsan mozgatva becsíkozom a tetejüket. Tortarácsra helyezem őket, amíg a
csoki megszilárdul.
4. A töltelékhez a
lekvárt és a maracujapürét kimérem egy lábosba és hozzákeverem a cukorral elkevert pektint. Kis
lángon, folyamatosan kevergetve felforralom, és forrástól számítva kb. 2 percig
főzöm.
5. Megvárom, amíg a
lekvár egy kicsit visszahűl, ha már látjuk, hogy egy kicsit kezd összeállni és
már nem annyira folyós, akkor már tökéletes. Habzsákba töltöm, a habzsákon egy
nagyobb lyukat vágok és csigavonalban rányomom a lekvárt a linzerek aljára.
Fontos, hogy a korong közepére egy kicsit több tölteléket kell nyomni,
összeillesztésnél ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat.
6. Kb. 1 percig hagyom
állni a linzerkorongokra kinyomott lekvárt, amíg a lekvár teteje egy kicsit
megbőrösödik. Ekkor ráillesztem a linzerek felső részét is. Jól záródó dobozban
egy éjszaka alatt szépen megpuhul. Másnap fogyasztható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése