Egy évvel ezelőtt lekvárfőzési lázban égtem. Kutyasétáltatás közben elhagyatott gyümölcsfákról gyűjtöttem az alapanyagot és nagyon sokféle lekvárt főztem. Nem titkolt szándékom az volt, hogy majd bonbonalapanyagként hasznosítom őket. Ez a bonbon is így született meg. Az egyik legjobban sikerült lekvárom a fűszeres körtelekvár lett. Került bele vanília, szegfűszeg, szegfűbors, csillagánizs és fahéj is, tehát tényleg eléggé fűszeresre sikeredett a nevéhez méltóan. Sokat gondolkodtam azon, hogy mivel párosítsam a körtelekvárt ahhoz, hogy igazán tudjon érvényesülni a körte íze és végül beugrott, hogy a körte és a mandula nagyon jól passzol egymáshoz, ezért esett a választásom a marcipánra.
A bonbon ízvilága a díszítésben is visszaköszön, óarany színű lüszterrel márványoztam a bonbonformát, ami a körtét jelképezi. A fehércsoki burok pedig a marcipánt szimbolizálja. A talphoz most étcsokoládét használtam, mert szerettem volna ellensúlyozni egy kicsit a töltelék édességét.
Hozzávalók (21 db-hoz):
- 200g fehércsokoládé
- 90g marcipán
- 70g körtelekvár (vagy helyette turmixolt és kissé beforralt körtepép)
- 2 tk tejszín
- 1 tk vaj
- vanília és fahéjkivonat
- 100g étcsokoládé
Díszítés:
- 1 tk kakaóvaj (porított vagy pasztilla)
- egy jó késhegynyi óarany színű lüszterpor
Elkészítés:
1. Először a tölteléket készítem el. A marcipánt lereszelem és félreteszem. Egy kisebb edényben megmelegítem a lekvárt a tejszínnel majd ráöntöm a marcipánra és elkeverem. Ha a nem oldódik fel teljesen a marcipán, akkor botmixerrel egy kicsit még megdolgozom a masszát.
2. A díszítéshez a kakaóvajat megolvasztom, majd egy kicsit visszahűtöm és teszek hozzá egy csipet porított kakaóvajat. Ezzel tulajdonképpen temperálom a kakaóvajat. Hozzákeverem a lüszterport és gumikesztyűs kézzel örvénymintát rajzolok vele a bonbonforma mélyedéseibe. Várok, amíg megdermed a díszítés.
3. A fehércsokoládét a szokásos módon temperálom, majd kiöntöm vele a bonbonformát. Hűtőbe teszem a formát, amíg megdermed a csoki.
4. A tölteléket habzsákba kanalazom és megtöltöm vele a bonbonokat hagyva helyet a lezáráshoz. Ismét hűtés következeik.
5. Az étcsokoládét temperálom és lezárom vele a bonbonokat. Fél órára hűtőbe rakom a formát, majd kifordítom a kész bonbonokat.
Itt egy picit látszik az étcsokoládé talp. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése