Már nagyon régóta vágytam egy igazi tenger gyümölcsei bonbonformára, úgyhogy az ünnepek előtt meg is ajándékoztam magam egy ilyen formával. Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én a boltokban kapható tenger gyümölcsei bonbont egyszerűen ki nem állhatom, olyan a töltelék bennük, mint a kakaóporos margarin, pedig elvileg ezeknek a bonbonoknak a finom mogyoróíz a lényegük. Szerencsére van itthon egy kisebb vödörnyi 100%-os szicíliai mogyorópaszta, úgyhogy a mogyorós íz kérdése megoldott volt.
Viszont a bonbonforma használatán sokat gondolkodtam, ugyanis a tenger gyümölcsei bonbon bizony három dimenziós, és így a megszokottól teljesen eltérő elkészítési módot igényel. A bonbonforma amit vettem egyébként egy úgynevezett "double mold", ami azt jelenti, hogy két formát összeillesztve kapjuk meg a teljes három dimenziós bonbont. Na igen ám, csak hogy lehet őket összeilleszteni? A formák közepén van két kis lyuk, ezekbe kell helyezni két speciális rudacskát, így tudjuk összeilleszteni a formákat. De itt még mindig nincs vége a történetnek, ugyanis ahhoz, hogy összetapadjon a két fél bonbon, meg kell melegíteni kicsit hajszárítóval a talpalatlanul a formában lévő bonbonokat, csak ezután lehet összeilleszteni a két formát. Mondanom sem kell, hogy nagyon izgultam a melegítés miatt, mindenféle rémképek jelentek meg lelki szemeim előtt, nem gondoltam volna, hogy ebből bármi is ki fog sülni, de kisült. 1,5 óra (!!) hűtés után szépen összetapadtak a fél-fél bonbonok. Azért kellett ilyen sokáig hűteni a formákat, mert ugye a melegítés hatására az amúgy temperált csoki temperálatlanná változott és a temperálatlan csoki igen nehezen köt meg. A melegítéssel pedig nem szabad finomkodni, jó nem azt mondom, hogy folyósra olvasszuk a bonbonokat, de annyira mindenképpen meg kell, hogy a mélyedések szélén lévő csoki aránylag folyós legyen, mert csak így fognak szépen összetapadni a bonbonok. Ezt a formát biztosan sokat fogom még használni, úgyhogy a blogot szépen lassan el fogják özönleni a csoki csigák, rákok és kagylók :)
Hozzávalók (22 db-hoz):
- 2X160 g fehércsokoládé
- a díszítéshez pár kocka étcsokoládé
A ganachehoz:
- 70 g tejcsokoládé
- 50 g mogyorópaszta
- 30 g tejszín
Elkészítés:
1. Először a tölteléket készítem el. Ehhez a csokoládét megolvasztom és hozzákeverem a mogyorópasztát. A tejszínt egy kicsit megmelegítem és 2-3 részletben belekeverem a ganacheba. A tölteléket habzsákba kanalazom.
2. A díszítéshez a bonbonforma mélyedéseit nagyjából összemaszatolom gumikesztyűs ujjal egy kis temperált étcsokoládéval.
3. 160 g fehércsokoládét megolvasztok és temperálok majd kiöntöm vele az egyik bonbonformát. A műveletet megismétlem a másik bonbonformával is. Fontos, hogy a burkot kellően vastagra kell hagyni, a nagyon vékony burokkal az összeillesztésnél problémák lehetnek. A formákat hűtőbe rakom, amíg a csoki megszilárdul.
4. A tölteléket beletöltöm a forma mélyedéseibe, vigyázok, hogy ne töltsem nagyon túl őket, bár ez a technika egy kicsivel több tölteléket is elbír, hiszen nem kell letalpalni a bonbonokat . A formákat fél órára hűtőbe helyezem, hogy a ganache teljesen megszilárduljon.
5. Ezután magam elé készítem a két formát, a fém rudakat és a hajszárítót. A hajszárítóval kicsit megmelegítem a formák felszínét, ezután az egyik formát óvatosan ráhelyezem a másikra, majd rögzítem őket a fém rudakkal. Egy kicsit megforgatom a kezeim között a formát, hogy a csoki egyenletesen tudjon terülni. 1,5 órát hűtöm a formát. Ha letelt a másfél óra, kiveszem a rudakat és egy késsel szétfeszítem a formát. A bonbonok maguktól ki fognak potyogni a formából.
eszméletlen!
VálaszTörlésCsodásak. Nekem is nagy szerelem lett 3 éve a bonbon készítés. Hadd kérdezzem meg ez a mogyoró paszta nem az amerikai földi mogyorós ugye?
VálaszTörlés