2014. december 5., péntek

Csokoládé Mikulás házilag





December 6. környékén a boltok polcai tele vannak rosszabbnál rosszabb minőségű kakaómasszás csokimikulásokkal. Sokan gondolják úgy, hogy üreges csokifigurát csakis nagyüzemi körülmények között lehet előállítani, pedig ez nincs így. Néhány filléres eszköz segítségével és egy kis kreativitással, no meg pár deka jó minőségű csokival házilag is kivitelezhető a dolog. A legszebb ajándék pedig mindig az, amit saját kezünkkel készítünk. 

Hozzávalók a Mikuláshoz:
- 100g étcsokoládé
- 1-2 kocka fehércsokoládé
- Mikulás akril forma (kapható: hobbiboltokban)

Hozzávalók a csizmához:
- 80 g tejcsokoládé
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 2 tk darált pörkölt mandula
- 1 tk szárított kandírozott narancshéj
- 1-2 kocka fehércsokoládé
- akril csizma forma (kapható: hobbiboltokban)

Elkészítés: 
1. A formát először is díszíteni kell. Ehhez megolvasztok és temperálok pár kocka fehércsokoládét, majd egy vékony ecset segítségével kifestem a formát. Pár percet várok, amíg a csokoládé megszilárdul.
2. Az étcsokoládét/tejcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd hozzákeverem opcionálisan az ízesítőket. Ezután a csokoládét beleöntöm a forma egyik felébe, gyorsan rápattintom a másik felét és össze is gumizom, hogy véletlenül se nyíljon szét. 


3. A formát addig rázogatom, forgatom, amíg érzem, hogy "mozog" benne a csokoládé. Ezután hűtőbe teszem a formát 1-2 percre, majd ismét átforgatom. Kb fél óra hűtés után már látszik, hogy a csokoládé elvált a formától. Ilyenkor kész van a figura, és szét lehet nyitni a formát. A figurát csakis gumikesztyűs kézzel szabad megfogni, nehogy ujjlenyomat maradjon rajta.


Az elkészült műveknek kicsik és nagyok is egyaránt örülni fognak!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...