2014. december 12., péntek

Táblás csokoládé variációk






Táblás csokoládét készíteni igazán nem egy nagy kunszt, egyetlen egy titka van, a csokoládét megfelelően kell temperálni. Ha ez megvan, innentől kezdve már tényleg csak a fantáziánk szabhat határt, hiszen nagyon sokféle dologgal díszíthetjük, ízesíthetjük a kis táblákat. Ezt a formát még tavaly sikerült beszereznem az egyik kedvenc beszerzőhelyemen. Ha gyorsan kell "gasztroajándékot" készítenem valakinek, mindig ehhez a formához nyúlok. Következzenek akkor a receptek!

1. Tiramisu tábla
Hozzávalók (6 db-hoz):
- 300 g fehércsokoládé
-  2 db vaníliarúd kikapart magja
- kávédrazsé
- ehető ezüst csillám
- mozsárban kissé összetört amaretti keksz

A kávédrazséhoz (Praliné Paradicsom receptjét követve):
- 80-90 g jó minőségű kávébab
- 20 g víz
- 60 g cukor
- 1 kk kakaóvaj
- 80-90 g tejcsoki
- 40-50 g kakaópor
- 2-3 ek porcukor
- opcionálisan egy kiskanál fűszer (pl: kínai ötfűszer keverék)

Elkészítés:
1. A kávédrazséhoz a cukrot és a vizet egy lábosban 110 fokig melegítem, majd hozzákeverem a kávészemeket. Addig kevergetem kis lángon, amíg a szemek karamellizálódnak, majd lehúzom a tűzről az edényt, belekeverem a kakaóvajat. Sütőpapírra borítom a kávészemeket, és még melegében gumikesztyűbe bújtatott kézzel szétválasztom a szemeket. Hagyom kihűlni. A csokoládét temperálom, a kávészemeket egy fém edénybe ötöm, és apránként hozzájuk adom a csokoládét, minden egyes adag csokoládé után alaposan átforgatom a szemeket gumikesztyűs kézzel. A szemekre rászitálom a porcukorral kevert kakaóport, az edényt hűtőbe teszem, amíg a csoki megszilárdul. Végül kisebb adagokban átszitálom a drazsékat, hogy a felesleges kakaópor távozzon a szemekről.
2. A fehércsokoládét megolvasztom és temperálom, belekeverem a vanília magjait is. Ezután beletöltöm a formába a csokoládét, párszor odacsapkodom a konyhapulthoz, majd lehúzom spaklival a felesleget.
3. Ezután gyorsan kell dolgozni, mert a csoki elkezd szilárdulni. A táblákra rászórom a drazsét, az amaretti kekszet és csillámot, pár perc hűtés után kifordítom a táblákat a formából.

2. Karamellizált diós- mazsolás tábla
Hozzávalók (6 db-hoz):
- 300 g tejcsokoládé
- nagyszemű mazsola
- karamellizált dió
- étcsokoládés gabonagolyó
- arany csillám
- 2 kk mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:
1. A diót ugyanúgy készítem, mint a kávédrazsét, azzal a különbséggel, hogy a csokiba forgatást elhagyom,
2. A csokoládét megolvasztom és temperálom, belekeverem a mézeskalács fűszerkeveréket. Ezután beletöltöm a formába a csokoládét, párszor odacsapkodom a konyhapulthoz, majd lehúzom spaklival a felesleget.
3.  Ezután gyorsan kell dolgozni, mert a csoki elkezd szilárdulni. A táblákra rászórom a diót, a mazsolát, a gabonagolyót és csillámot, pár perc hűtés után kifordítom a táblákat a formából.

3. Mákos-meggyes tábla

Hozzávalók (6 db-hoz):
- 300 g fehércsokoládé
- 4-5 tk darált mák
- liofilizált meggy
- aszalt áfonya
- étcsokoládés gabonagolyó
- ezüst színű ehető csillám

Elkészítés:
1. A csokoládét megolvasztom és temperálom, belekeverem a darált mákot. Ezután beletöltöm a formába a csokoládét, párszor odacsapkodom a konyhapulthoz, majd lehúzom spaklival a felesleget.
2.  Ezután gyorsan kell dolgozni, mert a csoki elkezd szilárdulni. A táblákra rászórom a meggyet, az áfonyát, a gabonagolyót és csillámot, pár perc hűtés után kifordítom a táblákat a formából.

4. Narancsos-pisztáciás tábla

Hozzávalók (6 db-hoz):
- 300 g étcsokoládé
- brontei pisztácia
- kandírozott narancshéj
- pár csepp narancsolaj
- csokis gabonagolyó mix
- arany csillám 

Elkészítés:
1. A csokoládét megolvasztom és temperálom, belekeverem a narancsolajat. Ezután beletöltöm a formába a csokoládét, párszor odacsapkodom a konyhapulthoz, majd lehúzom spaklival a felesleget.
2.  Ezután gyorsan kell dolgozni, mert a csoki elkezd szilárdulni. A táblákra rászórom a pisztáciát, a narancshéjat, a gabonagolyót és csillámot, pár perc hűtés után kifordítom a táblákat a formából.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...