2015. március 3., kedd

A tökéletes linzer



Nagyon régen nem ettem már linzert. Megmondom őszintén, hogy a boltban/cukrászdákban kapható linzerekért nem igazán rajongok. Szerintem túlzottan vastag a tésztájuk és a töltelék sem elég bennük. A múltkori citromtart sikerén felbuzdulva úgy döntöttem sütök egy adag igazi békebeli baracklekváros linzert, és milyen jól tettem. Korponai Péter linzertészta receptjét használtam ismételten. Ez a tészta egy álom! Rendkívül könnyű vele dolgozni, nem ragad, nem szakad és pikk-pakk össze lehet dobni. A nagy kérdés igazából inkább a töltelék volt. Körülbelül egy órát állhattam a kisült linzerek felett azon gondolkodva, hogy mivel töltsem meg őket. Mert ugye van nekünk finom házi baracklekvárunk, de az nem kimondottan linzertölteléknek való, ugyanis ahhoz túl híg. És akkor hirtelen jött a megvilágosodás, kitaláltam, hogy pektinnel fogom felfőzni a lekvárt, hogy egy kicsit besűrítsem. Az eredmény? Egyszerűen tökéletes, szerintem a képek magukért beszélnek. 

Hozzávalók (20 db-hoz)

Linzertészta:
- 167 g liszt
- 21 g mandulaliszt (darált mandula)
- 62.5 g porcukor
- 100 g vaj
- 2 g só
- 36.5 g tojás (kb. 1 db tojás fele, villával kissé verjük fel és úgy mérjük ki)

Baracklekváros töltelék: 
- 230 g baracklekvár
- 4 g pektin
- 15 g cukor


Elkészítés:

1. Először a linzertésztát készítem el. Ehhez a tojás kivételével az összes hozzávalót robotgépbe teszem, pár percig járatom a motort, majd hozzácsurgatom a tésztához a tojást is. Akkor lesz jó a tészta, ha szépen összeáll, és elválik az edény falától. A linzertésztát folpackba csomagolom és legalább 15 percre hűtőbe teszem. 
2. A tésztát lisztezett deszkán szép vékonyra nyújtom, és kiszaggatom a linzerek felső és alsó részét is. Sütőpapírra helyezem őket, a felső részek tetejét megkenem felvert tojással és megszórom darált dióval. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütöm őket. Nem szabad megpirulniuk, de persze az sem jó, ha nyersek maradnak, ezért egy késsel nyugodtan alájuk lehet nézni, hogy aljuk megsült-e már. Kiveszem a sütőből a linzerkorongokat és teljesen kihűtöm őket. (Én két részletben sütöttem a linzereket, a maradék tésztát nyújtás előtt visszatettem a hűtőbe)
3. A töltelékhez a lekvárt kimérem egy lábosba és hozzákeverem a cukorral elkevert pektint. Kis lángon, folyamatosan kevergetve felforralom, és forrástól számítva kb. 2 percig főzöm. 
4. Megvárom, amíg a lekvár egy kicsit visszahűl, ha már látjuk, hogy egy kicsit kezd összeállni és már nem annyira folyós, akkor már tökéletes. Habzsákba töltöm, a habzsákon egy nagyobb lyukat vágok és csigavonalban rányomom a lekvárt a linzerek aljára. Fontos, hogy a korong közepére egy kicsit több tölteléket kell nyomni, összeillesztésnél ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat. 
5. Kb. 1 percig hagyom állni a linzerkorongokra kinyomott lekvárt, amíg a lekvár teteje egy kicsit megbőrösödik. Ekkor ráillesztem a linzerek felső részét is. Jól záródó dobozban egy éjszaka alatt szépen megpuhul. Másnap fogyasztható. 




2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...