2014. december 1., hétfő

Adventi bonbon



Lassan itt a karácsony, itt az ideje, hogy elkezdjünk készülődni. Nagyon szeretem a téli fűszereket, úgyhogy most egy olyan bonbont hoztam, amibe a téli ízek legjavát sűrítettem. Karácsonyra is kiváló ajándék lehet ez a finom bonbon. Nem feltétlenül muszáj formában elkészíteni, a megdermedt ganacheból golyókat is lehet formázni, végül kakaóporban meghempergetni, vagy kimártani csokiban. 

Hozzávalók (24 db-hoz):

Burok:
- 25g tejcsokoládé

Díszítés:
- 1-2 kocka fehércsokoládé
- türkiz színű ételfesték

Ganache:
- 60g étcsokoládé
- 60g tejszín
- 1 tk méz
- 1tk vaj
- 1 tk szárított kandírozott narancs (Ázsia Bt.-ben vettem)
- 10 csepp narancsolaj
- 4 csepp fahéjolaj
- fél kávéskanál mandulaaroma
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- durvára őrült mandula

Elkészítés:
1. A ganachehoz félig megolvasztom a csokoládét. Egy külön edényben megmelegítem a mézet és a tejszínt, majd apránként a csokoládéhoz keverem, végül hozzáadom a szobahőmérsékletű vajat is. A fűszereket és az ízesítőket csak a legvégén adagolom hozzá a ganachehoz ízlés szerinti mennyiségben. A tölteléket kihűtöm és habzsákba kanalazom.
2. A díszítéshez megolvasztom a fehércsokoládét, hozzákeverem az ételfestéket, majd temperálom. Ecsettel vagy gumikesztyűbe bújtatott kézzel kidekorálom a formát
3. A tejcsokoládét temperálom és kiöntöm vele a bonbonformát. 1-2 perc után a mélyedésekbe szórok egy csipet durvára őrölt mandulát, s csak ezután teszem be a formát a hűtőbe pár percre, amíg a csokoládé megdermed.
4. Beletöltöm a mélyedésekbe a ganachet vigyázva, hogy hagyjak helyet a lezáráshoz. Pár percre hűtőbe rakom a formát, amíg a ganache megbőrösödik.
5. A maradék tejcsokoládét újratemperálom és lezárom vele a bonbonokat. Pár perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.









2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...